Šalvěj – Salvia officinalis

 

 

Druhy šalvěje pro kuchyňské využití jsou u nás pěstovány jako trvalky. Jsou nenáročné na stanoviště a zimní období překonávají bez vyšších nároků na ochranu. Šalvěj je běžně pěstována v trvalkových záhonech ve společenství květin, velice dobře také působí v různých keramických nádobách nebo dřevěných bedničkách, hlavně pestrolisté druhy. Pro kuchyňské užití sbíráme listy, které přidáváme čerstvé nebo sušené.

Pěstování

Pro kvalitní sklizeň aromatických listů dopřejeme šalvěji slunečné stanoviště. Půdu zlehčíme příměsí písku a během letního období nenecháme přeschnout. Během vegetace alespoň jednou provedeme zmlazovací sestřih v horní třetině stonků. Výhodnější než vysévat semena  je zakoupení už vzrostlých sazenic, které zasadíme přímo na stanoviště.

Sklizeň

Sbíráme jednotlivé listy pro přímou konzumaci v čerstvém stavu. Celé snítky můžeme usušit, lístky pak sdrhnout do papírového sáčku, nebo uzavíratelné sklenice. Celé snítky šalvěje se také používají do bouquet garni.

Konzumace

Čerstvé listy mají výraznou kořeněnou chuť.  Jako přísada se používají listy  jemně nasekané  a v menším množství, přidáváme až ke konci vaření, tepelně neupravujeme. Používáme jako přísada do rizota, k vepřovému, hovězímu masu a ke zvěřině. Sušené listy lze použít do nádivek, k rybám, dochucení bramborových pokrmů. Kromě užití v kuchyni je šalvěj významnou léčivkou, kdy se nejčastěji užívá čaj z květů.

Salvia officinalis ‚Icterina‘ – zlatá šalvěj :  Tento kultivar dobře prospívá na plném slunci. Icterina je výraznou rostlinou pro trvalkové záhony a pro jejich lemy.  Žlutě panašované listy jsou dekorativní při zdobení pokrmů, jejich chuť je jemná. 

Salvia elegans – šalvěj ananasová :  Druh s tenkými stonky a listy, jemné ananasové vůně. Vyžaduje vlhčí stanoviště. Citlivější na přezimování. Ideální pro dochucení salátů.

Salvia officinalis ‚Purpurascens‘ – šalvěj nachová:  Pěstování stejné jako u kultivaru Icterina. tento tmavolistý kultivar má výraznou pikantní chuť.

Salvia officinalis – šalvěj lékařská:   Listy jsou výrazně aromatické se štiplavou chutí. Ideální pro grilovaný tmavá masa. 

Salvia officinalis ‚Tricolor‘ – šalvěj trojbarevná:   Pestrolistýkultivar s jermným aroma. Pěstování a užití stejné jako u Icterina.

 

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.
Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.