Možná bude pro mnohé překvapením, že klasická a pro kuchyni zcela nepostradatelná kadeřavá petrželka je dvouletka. Pro sklizeň aromatických listů je nutný každoroční výsev na stávající stanoviště. Její uplatnění je velmi široké a pěstování je možné téměř v jakékoliv nádobě nebo místě v zahradě. Kadeřavá petrželka vypadá díky svým bohatě načepýřeným listům velmi dekorativně při zdobení jídel.
Pěstování
Pro sklizeň aromatických listů je nutné vysévat petržel kadeřavou každé jaro. Už měsíc po vyklíčení můžeme sklízet první listy. Semena vaséváme přímo na stanoviště. Půda by měla být vlhčí, místo může být slunečné i polostinné. Během vegetace, nejlépe v létě, je vhodné přidání kompostu.
Sklizeň
Sbíráme stonky s bohatými listy. Nikdy nesklizíme všechny listy, vždy je nutno na rostlině aslespoň 1/3 ponechat pro zachování růstu.
Konzumace
Čerstvé, na jemno nasekané listy petrželky se přidávají do vaječných pokrmů, polévek, k dušeným masům a rybám. Celé listy se používají k dekorování salátových mís a hotových pokrmů. Konzumujeme čerstvou nebo zmrzenou. Sušením ztrácí svou výraznou kořeněnou chuť.