Dobromysl – Origanum vulgare

 

 Této bylince se doří dobře jak v trhulíku tak na záhoně. Patří do sklupiny odolných bylinek. Pro kvalitní sklizeň je nutné rostlinu na jaře nebo na  podzim sestřihnout na výšku zhruba 5 cm. Sestřižení je vhodné také po odkvětu. Rostlina nasadí nové výhony s mladými výrazně aromatickými lístky.

Pěstování 

Dobromysl můžeme zakoupit buďto jako hrnkovou rostlinu, kterou zasadíme přímo na slunečné stanoviště, nebo si ji můžeme vypěstovat ze semen. Ta se vysévají brzo na jaře do květináčů, nebo v uprostřed jara na záhon. Během vegetace rostlinu nepřihnojujte, docílíte tak mnohem více aromatických látek obsažených v listech.

Sklizeň

Listy sbíráme podle potřeby, nejvýraznější aroma mají před rokvětem. Nejlepší chuť je při konzumaci čerstvých lístků. Pro skladování na pozdější období můžeme lístky zmrazit ( na sucho do sáčku nebo do kostiček ledu), nebo je můžeme usušit.  Stonky svážeme do trsu, který zavěsíme na teplé a vzdušné místo ve stínu. Po usušení lístky sdrhneme do papírového sáčku nebo do uazvíratelné sklenice.

Konzumace

Výrazná kořeněná chuť listů se používá na pizzu, dochucení pokrmů s rajčaty, k rybám, dochucení fazolí,  cukety, artyčoku.

Oreganové máslo:

pro dochucení grilované zeleniny na bílé pečivo.

1lžička olivového oleje

100g másla

3 lžíce najemno nasekaného oregana

stroužek utřeného česneku

sůl a pepř podle chuti

 Do kastrolku dáme olej se dvěma lžícemi másla a zahřejeme na střední teplotu. Přidáme bylinky s česnekem a  restujeme 2 minuty. Orestované bylinky necháme okapat na papíru nebo v cedníku, poté rozmícháme ve zbytku změklého másla. Podle chuti dosolíme a opepříme. Skladujeme v chladničce v uzavíratelné nádobě.

Provensálské koření

je bylinkvou  směsí která  se používá   pro ochucení dušené zeleniny, grilovaného masa (kuřecího, králičího, jehněčího a skopového), ryb.  Směs obsahuje rozmarýn, bazalku a tymián, dobromysl, saturejku a estragon. Někdy se přidává majoránka nebo levandule. Bylinnou směs uchováváme v sušeném stavu nebo naloženou do oleje nebo octa. Nasekané bylinky můžeme  rovněž zmrazit.

Origanum vulgare – Dobromysl obecná : Rostlina  je občas pod vlastní vahou poléhavá. Bylinka s jemně peprnou chutí. Keříčkový růst až90 cm výšky. Vhodné je občasné sestřihnutí. Konzumujeme mladé lístky které mají široké užití v italksé kuchyni pro dochucení pizzy a masa. 

Origanum onites – Francouzská majoránka : citlivější druh na přezimování, při ideáních podmínkách roste jako trvalka. keřík 50 cm výšky s jemnou piantní chutí. Lístky přidáváme před grilováním k masům, na zeleninové saláty a k sýru.

Origanum majorana – Majoránka zahradní : jednoletá bylina s jemnou nasládlou chutí. Majoránka je u nás asi nejčastěji užívanou bylinkou. V kuchyni má široké uplatnění.